Historia d'Artés

Campanr vell d'ArtésArtés està al NE de la comarca del Bages, amb mercat propi i antiga tradició en elaboració de vins de taula i escumosos.

El seu terme fou cedit com a dotació de la catedral de Vic des de la seva recuperació per Guifré el Pilós vers el 879; per això els bisbes de Vic foren els seus senyors i barons fins a inicis del segle XIX. A la part alta de la vila hi ha l'antic castell, que fou residència episcopal, ara convertit en masia, amb notables elements romànics i gòtics.

S'hi ha trobat tres làpides romanes i una ara amb inscripcions dels segles II i III d.C, guardades al Museu Comarcal de Manresa. Igualment s'hi ha trobat vestigis romans a l'antiga vila i partida de Matacans. Prop del castell hi ha restes de l'antiga església parro quial romànica i en el seu subsòl s'han trobat vestigis d'un edifici religiós paleo-cristià.
La vila s'ha estès vers llevant des del nucli antic, i al seu centre hi ha una moderna església amb elements neoromànics i eclèctics (1892-1912). Es molt notable la masia de les Torres, amb torres i una sala coberta amb volta del segle XIII i una façana neogòtico-renaixentista.

 

La Vinya d'Artés

Festa de la verema Una gran part de les terres d'Artés són destinades al conreu, tant de secà com de regadiu. L'olivera i la vinya - documentades des del segle X - dominaven fins fa ben poc aquest paisatge. De fet, Artès és conegut per la producció de vi i cava. Fou aquí on es va fer el primer xampany de la comarca i el Celler Cooperatiu d'Artés. Fundat l'any 1908, consta com la primera cooperativa productora de cava dins l'estat espanyol. Artés és una zona óptima per als vins negres i bona per als blancs. L'any 1996, va aconseguir la denominació d'origen Pla de Bages per al vi. Dels 7 cellers que conformen la Denominaci?, 3 són d'Artés.

La personalitat dels vins del Bages ve donada pel rigor del clima, la seva escassa pluviometria i els sóls ondulats. Tot aixó determina rendiments de raïm curts peró d'una qualitat excepcional.
La plantació de noves varietats de ceps reconegudes mundialment combinades amb les varietats tradicionals de la regió, que mantenen la seva preséncia i marquen la continuïtat i la tradició, donen com a resultat uns vins d'una singular personalitat. Les varietats més cultivades són Ull de Llebre, Cabernet Sauvignon, Merlot i Sumoll pels vins negres, i Macabeu, Chardonnay i Picapoll pels blancs, sent aquesta última una varietat autóctona de la comarca que proporciona vins afruitats amb bon aroma, espléndida textura i personalitat.

   
Mapa del Lloc